20 Ağustos 2015 Perşembe

Arkeoloji Nedir? Amacı ve Faydaları Nelerdir?

arkeoloji
Arkeoloji, önceki dönemlerde yaşamış medeniyetlerin maddi kalıntılarını inceleyerek yaşadıkları yeri ve zamanı tespit etmekle uğraşan bir bilim dalıdır. Burada maddi kalıntılar sanat eseri, ev eşyası gibi insan düşüncesinin ürünü malzemelerdir.

Eski uygarlık ve kültürleri gün yüzüne çıkaran arkeoloji bilimi Eski Yunanca’da eski ve bilim kelimelerinin sentezinden ortaya çıkmıştır. Arkeoloji bilimi “geçmişin incelenmesi” anlamına gelmektedir.

Arkeoloji bilimi Türkçe’de “kazıbilim” olarak bilinse de araştırma yöntemlerinden sadece birisidir. Arkeoloji eski medeniyetlerin birbirleriyle ilişkilerini ve kültürel geçmişlerini inceler.

Arkeoloji biliminde kazı yapan kişiye arkeolog denir. Arkeologlar çalışmalarını eskiden toplumların yaşadığı yerlerde yaparlar. Eski kentler genelde toprak altında kaldıkları için birbiri üzerine kurulan mimariler bir tepe oluşturur. Ülkemizde bu tepelere höyük adı verilmektedir. Ülkemizde Çatalhöyük, Alacahöyük gibi eski yerleşim alanları bulunmaktadır.

Arkeoloji bir bilim dalı olarak ortaya ilk kez 16. yy.da Avrupa’da çıkmıştır. Roma ve Yunan yapıtlarına olan ilginin çoğalması ve beraberinde 18. yy.da İtalya’daki Pompei kentinin kazılması arkeoloji biliminin gelişmesine önemli katkı sağlamıştır. Türkiye’de ise ilk olarak sistemli arkeolojiye 1881’de Osman Hamdi Bey başlamıştır.

Arkeolojinin Amacı


Arkeolojinin amacı eskiye ışık tutarak geçmişi gün yüzüne çıkarmak ve ortaya çıkardığı bu bilgileri insanlara tanıtmaktır. Arkeoloji bilimi bu amaçla eski uygarlıkların buluntularını ortaya çıkarıp yorumlayarak geçmişi canlandırmaya çalışır.

arkeoloji bilimi

Arkeolojinin Faydaları


Arkeoloji bilimi günümüzde insanlara tarihini ve köklerini anlatarak geleceklerini aydınlatmasına yardımcı olmaktadır. Böylece ortaya geçmişini bilen bilinçli nesiller çıkmaktadır.

Arkeolog kimdir?


Arkeolog, arkeolojinin varoluşunu sağlayan eski kalıntıları sistemli çalışmalarla ortaya çıkarma, inceleyip değerlendirme yeteneğine sahip kişiye denmektedir. Arkeologlar genelde okuyarak ve yazarak görev yapmakta ve yaz aylarında açık hava kazıları yapmaktadırlar.


Arkeoloğun Görevleri


  • Toprak veya su altındaki kalıntıları ortaya çıkarmak.
  • Çıkarılan parçaların bakım ve onarımını yapmak.
  • Çıkarılan eserlerin temizlenmesini sağlamak.
  • Çevredeki antik kentlerin belli zamanlarda denetimlerini yapmak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder